MSD Animal Health har med viden fra førende eksperter i flåter og flåtbårne sygdomme udarbejdet et whitepaper om flåtsituationen i Norden

Førende eksperter giver status på flåtsituationen i Norden

MSD Animal Health har med viden fra førende eksperter i flåter og flåtbårne sygdomme udarbejdet et whitepaper om flåtsituationen i Norden. Det nye whitepaper ser nærmere på, hvordan et varmere klima gør det lettere for flåtpopulationer at vokse og trives, samt hvad det betyder for sundheden hos kæledyr, deres ejere og den bredere befolkning i de nordiske lande.

Klimaet bliver varmere i Norden og det forlænger flåtsæsonen, og åbner samtidig en dør for, at fremmede flåtarter får mulighed for at etablere sig – og det fører til en voksende flåtbestand. Alt dette forstærkes af ændringer i den måde, vi bruger vores landområder på samt andre menneskelige aktiviteter som for eksempel rejser med og import af hunde og katte, der ikke forud for turen over landegrænser er blevet behandlet mod flåter. 

Utilsigtede mikrolevesteder

Katte og hunde, som er værtsdyr for flåter, kan utilsigtet skabe mikrolevesteder for flåter. Når man behandler hunde og katte med effektive midler mod flåter, beskytter man ikke alene kæledyrene, men faktisk også mennesker, fordi det samtidig er med til at reducere flåtbestande i haver, parker og andre fælles områder, hvor mennesker færdes i de varme måneder. Hvis kæledyrene ikke behandles mod flåter, kan de bidrage til flåtens livscyklus og derved også til udbredelsen af flåtbårne sygdomme til mennesker og andre dyr.

Flåtbårne sygdomme hos hunde og katte har historisk set været sjældne og sædvanligvis milde i de nordiske lande, men længere sydpå i Europa findes der flåtarter, som kan forårsage alvorlige sygdomme hos dyr og mennesker. Udover hunde og katte kan trækfugle også transportere flåter over lange afstande og på den måde være med til at indføre nye flåtarter. Hvis klimaet og værtsdyrene er passende for flåterne, hvor de falder af, kan de etablere sig.

Stigende flåtrisiko for mennesker

Den voksende flåtpopulation og den øgede eksponering gør, at kæledyr og mennesker i stigende grad risikerer at blive udsat for flåtbårne smitstoffer, som for eksempel Borrelia-arter, Anaplasma phagocytophilum eller flåtbåren hjernebetændelsesvirus.

Eksperterne understreger dog også de mange helbredsmæssige fordele der er ved at nyde naturen sammen med sit kæledyr: »Det er vigtigt at undgå flåter, men det må ikke betyde, at man undgår at opholde sig udendørs. God information kan være med til at hjælpe folk med at tage de rigtige forholdsregler, som for eksempel at bære passende fodtøj, tjekke for flåter hver dag og behandle sine kæledyr mod flåter.«

Sådan lyder ordene i fra MSD Animal Health, der har samlet viden fra syv førende nordiske flåteksperter og -forskere i et whitepaper.

Hele whitepaperet kan findes online, hvor du kan downloade det – og hænge det op til gavn for både klinikpersonale og dyreejere – og få mere at vide om den voksende flåtpopulation, og hvilken betydning det kan have for kæledyrs og menneskers sundhed i de nordiske lande i de kommende år.

Om MSD Animal Health

MSD Animal Health er den globale veterinærmedicinske forretningsenhed af MSD. Gennem vores engagement i “The Science of Healthier Animals®”, tilbyder MSD Animal Health dyrlæger, besætningsejere, kæledyrsejere og organisationer et af de bredeste udbud af veterinære lægemidler, vacciner og services. MSD Animal Health arbejder for bevarelse og forbedring af helbredet og velbefindende hos dyr, og de mennesker, der har med dyr at gøre.

Annonce

Annonce

Annonce