Halt reducerer stress

Sådan bruger du HALT i din hverdag

Bliv opmærksom på HALT og nedsæt dit stressniveau i hverdagen. Når du reducerer dit stressniveau, giver du dig selv, dine kolleger og dine patienter en bedre oplevelse på klinikken.

Livet som dyrlæge eller veterinærsygeplejerske kan være fantastisk. Den daglige interaktion med klienterne og patienterne i klinikken og de bånd, der opbygges, er noget helt specielt. Det betyder meget for dig, når en utilpas patient kommer ind på klinikken og tager derfra igen i en forbedret tilstand.

Mange dage går ubesværet, men der er også dage, hvor ikke alt går så smidigt, som du havde håbet. Det er helt normalt, men med få ændringer i din hverdag, kan du reducere antallet af dage, hvor stressen løber af med dig.

Det er ofte ikke-klinikrelaterede elementer eller følelsesmæssige reaktioner, der skaber den største stress i din hverdag og påvirker dit arbejde i en negativ retning. Det er vigtigt at være opmærksom på din sindstilstand dagen igennem. Når du passer på dig selv, er du i en langt bedre position til at håndtere de ting, som du bliver mødt med i løbet af dagen.

Det er her HALT kommer ind i billedet. HALT er en forkortelse af Hungry, Angry, Late og Tired. Akronymet kan hjælpe dig med at blive opmærksom på, hvordan du reagerer, når du er enten sulten, sur, bagud eller træt. Når du er opmærksom på din sindstilstand og dine reaktionsmønstre i de forskellige tilstande, kan du nemmere bryde de dårlige mønstre.

 

Indfør HALT i din hverdag

Brug HALT til at stoppe op i din hverdag og mærke efter indeni dig selv, om du føler dig sulten, sur, bagud eller træt. Hvis du i situationen besidder en af ovenstående følelser, er du formentligt ikke i den bedste position til at møde uforudsete eller udfordrende konsultationer og operationer. Når du føler dig enten sulten, sur, bagud eller træt, kan du potentielt reagere anderledes, end du normalt ville. Du er mere tilbøjelig til at overreagere.

I den ideelle verden ville du forsøge at rette op på det, hvis du føler dig enten sulten, sur, bagud eller træt; få noget at spise, tag et glas vand, drik en kop kaffe, tag en power-nap eller tag fem minutter for dig selv. Dette er ofte nemmere sagt end gjort – derfor er det bedste, du kan gøre, at anerkende, at du føler, som du gør, og ikke lade dig gå på af dine følelser.

Forsøg at indføre en take-a-break kultur, hvor du tager dig tid til at tage en pause, hvor du sidder ned, spiser lidt mad og får frisk luft. Selv hvis du er bagud, kan det være gavnligt at stoppe op i fem minutter og tage nogle dybe indåndinger, inden du tager dig af den næste patient. Det er sjældent de fem minutter, der vælter korthuset.

Tankegangen har været brugt i Storbritannien i en del år nu med gode resultater.

Lær at anerkende dine følelser og reaktionsmønstre. Hvis du føler dig sulten, sur, bagud eller træt fungerer du efter al sandsynlighed ikke efter bedste evne – så for din egen skyld, dine kollegers skyld og dine patienters skyld…. HALT! Og forsøg at fiks det.

 

Artiklen er oprindeligt bragt af Fecava.

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce